Den här sidan är en annons

I varje bostadsprojekt finns något extra som ska få dem som hyr eller köper en bostad att känna sig extra stolta över sin bostad, säger säljkoordinator Kerstin Andersson. (Foto: Rosie Alm)

Hemligheten bakom framgångarna:

”Riktigt bra saker skapar man tillsammans”

GBJ Bygg har en särskild kultur som genomsyrar hur man tänker, samarbetar och bygger. Sen Staffan Dahlström tog över företaget 2005 har det vuxit sig närmare hundra gånger större – både sett till antalet anställda och omsättningen. Samtidigt har det aldrig varit ett självändamål att bli ett större byggbolag.

– Som jag ser det är det ett tecken på att vår GBJ-anda fungerar, vi tror på idén om att ”riktigt bra saker gör vi tillsammans”, där medarbetarnas personliga engagemang är helt avgörande. Vi vill skapa ett företag som mår bra och har lyckats rekrytera duktiga medarbetare. Och så tycker vi att det är kul att bygga, säger Fredrik Dahlström, vd GBJ Bygg Väst.

Bröderna Dahlströms drivkraft har alltid varit att skapa ett företag som mår bra. 

– Vi har alltid framhållit vikten av att ha duktig personal för att få nöjda kunder – och det har blivit som en självuppfyllande profetia. Tillsammans har vi vågat satsa, vågat gå framåt och göra affärer. Vi har vuxit med lönsamhet i alla år och då måste man både våga och ha duktiga medarbetare. Det har varit ett bra teamjobb, säger Fredrik Dahlström. 

I grunden finns ett genuint intresse och en glädja i att bygga. Brödernas pappa var byggledare och de fick tidigt lära sig glädjen i att skapa något bestående. Därför var det aldrig något svårt beslut för bröderna att själva arbeta i byggbranschen. 

– Vi tycker att det är kul att bygga. Till skillnad från andra branscher är det så tydligt vad vi lämnar efter oss. Det blir konkret för ögat. Jag åker ofta förbi och ser på projekt som vi byggt tidigare. Jag vill se hur det ser ut nu, hur människorna som bor eller arbetar där använder det, säger Fredrik Dahlström.

Särskilt stimulerande är det att arbetet är projektbaserat. Ena gången kan det vara en skola, en annan gång en butik och tredje gången bostäder. Arbetet blir därför också väldigt varierat.

Bröderna Dahlströms pappa var byggledare och de fick tidigt lära sig glädjen i att skapa något bestående.

– Jag lär mig så mycket om de olika förutsättningarna för vad en förskola behöver, eller vad som krävs för att en stor butik som Biltema ska fungera. Jag lyssnar och lär mig vad folk ser på när de ska flytta in i en ny lägenhet. Jag lär mig ständigt nya saker av våra kunder, säger Fredrik Dahlström.

Ett bevis för att GBJ-andan fungerar är att både kunder och underleverantörer återkommer för att samarbeta i nya projekt.

De senaste åtta åren har företaget börjat med bostadsutveckling och vunnit markanvisningstävlingar. Det har blivit åtskilliga hundra lägenheter där bolaget själva har fått lämna över nycklarna till kunden. Bland annat i Lidköping.

– Jag är väldigt imponerad av Lidköpings kommuns handlingskraft och goda bemötande. Vi jobbar i många kommuner i landet. Men Lidköping sticker ut med sitt driv. De vill framåt och utveckla, säger Fredrik Dahlström.

Något börsnoterat företag kommer GBJ Bygg aldrig att bli.

– Vi vill inte ha andra som kan ha åsikter om vad vi ska göra, eller som är intresserade av att göra snabba vinster. Självklart vill vi ha lönsamhet i företaget, men vi vill råda över våra egna beslut och bygga företaget långsiktigt. Och framför allt vill vi ha kvar glädjen av att skapa tillsammans, säger Fredrik Dahlström.

GBJ Bygg har tre olika bostadsprojekt på gång i Lidköping. I varje bostadsprojekt finns något extra som ska få dem som hyr eller köper en bostad att känna sig extra stolta över sin bostad.

Sjölunda kommer att totalt omfatta 42 välplanerade bostadsrätter bara elva minuter bilväg från stadskärnan. Här finns gångavstånd till badplats i Vänern, motionsspår och skola inpå knuten. I området finns en gemensam pool som nyttjas av de boende.

– Vid säljstarten förra våren hade vi sex kedjehus med fem rum och kök – det är en av våra mest populära produkter. De sålde slut på visningshelgen, säger Kerstin Andersson, säljkoordinator.

Nu i februari var andra etappen klar för försäljning. Alla kedjehus är i två plan och har uteplats både på framsidan och baksidan. Dessutom har husen balkong och en trädgårdstäppa. En del av husen har carport och är förberedda för att kunna installera elladdare för bilen.

– Det här är så nära den egna villan man kan komma, säger Kerstin Andersson.

Som i alla GBJ Byggs bostäder har husen i grundutförandet hög standard. Kunden har möjlighet att sätta personlig prägel på sitt boende utifrån en tillvalskatalog.

– Självklart ska kunden själv skapa sitt boende och sitt hem. En del val är friare än andra, säger Kerstin Andersson.

Första etappen är färdigbyggd i november 2022 och etapp två förväntas vara inflyttningsklar sommaren 2023.

Kontakta Carin Dolfsdotter på Svensk Fastighetsförmedling för att få veta mer om projektet och göra intresseanmälan.

GBJ Byggs projekt i Vinninga är en klassisk trädgårdsstad med par- och radhus knappt en kvarts bilväg sydöst om Lidköping. Här planeras det för 45 hus om fem eller sex rum och kök, från 116 till 135 kvadrat­meter i två plan. 

Precis som i Sjölunda finns två badrum. Det går att skapa ett sovrum på nedervåningen, men i grundutförandet är de sociala utrymmena samlade på nedervåningen och sovrummen på övervåningen. 

– Vinninga växer i popularitet och är en trygg ort. Här finns närhet till bra skola och service. Motionsspår finns inpå knuten, säger Kerstin Andersson.

Margretelund centralt i gamla Lidköping ligger sex min från torget. Här planeras för lägenheter i olika storlekar.

– Det är inte helt klart ännu hur utformingen kommer att bli, men säkert är att det blir balkong eller uteplats till alla lägenheter och luftig öppen planlösning, säger Kerstin Andersson.

Här finns gott om service, skolor och närhet till naturen. 

Säljstart planerad till efter sommaren 2022.

Läs mer om bostäderna på GJB Byggs hemsida: www.gbjbygg.se

GJB Bygg har också aktuella projekt på gång i Skara och Skövde.

Norraby IV i Tranås.

Brf Ängsvinden, Sjölunda i Lidköping.

Brf Munin i centrala Skara.

Brf Ängsvinden, Sjölunda i Lidköping.

Förskola i Lerum.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email