Projektgruppen för nya badet samlad, från vänster: Louise Mouchard Jonsson, Lennart Jonsson, Maria Hedén Sturesson, Toni Apell och Henrik Johansson.

Staden vid vattnet

Nytt modernt badhus för hela familjen byggs på Framnäs

Lidköpings nuvarande badhus har 50 år på nacken och börjar bli omodernt. Nu är ett nytt badhus på gång med multibassänger, rutschkana, familjebad och 50-metersbassäng.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm

Arbetet med det nya badhuset är i gång och beräknas stå klart 2025. Anläggningen ska ligga i anslutning till utomhusbadet på Framnäs, med gångavstånd från Lidköpings centrum. Hela projektet har föregåtts av en gedigen planering och i demokratisk ordning, bland annat öppnade kommunen en omfattande dialog med såväl allmänheten som lokala organisationer och föreningsliv. Hur ville man ha sitt nya badhus? Vad borde ingå? Kommunen ordnade bland annat en ”framtidsverkstad” i en separat lokal med utställning. Där kunde allmänheten bekanta sig med badhusplanerna och säga sin mening. Det som prioriterades högst var vattenrutschbana, bubbelpool, varmbassäng, hopptorn, café och bra möjligheter till motionssim.

– Ett badhus är i dag så mycket mer än bara bad, säger Lennart Jonsson, som är områdeschef för Projekt & Bygga i Lidköpings kommun. 

– Det moderna badhuset är en samlingsplats för avkoppling, lek och friskvård. Därför måste det innehålla en mängd olika möjligheter och flexibla lösningar. I den förstudie som gjorts beräknas badet kunna ta emot cirka 210 000 besökare per år.

Även placeringen av badet vid vattnet är en kvalitet i sig, menar Lennart Jonsson.

– Det blir till exempel en fantastisk utsikt inifrån där man kan se hela Kinneviken och Kinnekulle. 

Kommer man att kunna ha tävlingar i badhuset?
– Ja det blir läktarplatser och möjlighet för mindre tävlingar. Däremot blir det inget äventyrsbad som en del hade önskat.

Det här kommer nya badhuset att innehålla

  • 50-metersbassäng.
  • Familjebad.
  • Två multibassänger med höj- och sänkbar botten.
  • Vattenrutschkana som utmynnar i familjebadet.
  • Cafeteria.
  • Förberedelser görs för gym.
  • Avdelning med bastu med utsikt över Kinneviken.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email