Den här sidan är en annons

Det händer mycket just nu i Lidköpings näringsliv. Till exempel coworking. Här med Anders Djup som är vd för Lidköpings Näringslivsfastigheter. (Foto: Rosie Alm)

Näringslivet stärks med nya resurser

Ny tågverkstad, toppmodernt datacenter och samlingspunkt för företagare i coworking lokaler. Det är några projekt som Lidköpings Näringslivsfastigheter genomfört under senare tid.

Lidköpings Näringslivsfastigheter AB är ett kommunalt fastighetsbolag där affärsidén är att medverka till det lokala näringslivets utveckling.

– Det gör vi på flera sätt, säger vd Anders Djup. När det gäller kommunikation vill jag lyfta fram två helt olika saker – det ena är en ny tågverkstad som vi byggt och som stärker Kinnekullebanan. Beställningen kom från Västtrafik och Lidköpings kommun. Tidigare transporterades trasiga tåg till Nässjö. Nu kan man alltså snabbare göra reparationer. Dessutom genererades nya arbetstillfällen när den nya tågverkstaden stod klar 2018.

Kommunikation på ett annat plan är snabbt fungerande bredband.

– I det sammanhanget kan jag nämna ett toppmodernt datacenter som vi byggt på Stubbehagens industriområde. Det är Lidköpingsföretaget Ember AB som etablerat sig i datacentret. Hit kan företag som saknar tillräcklig kapacitet och infrastruktur hyra plats för sina servrar. Lokalerna är högt säkerhetsklassade och har hög driftsäkerhet med reservkraft och kyla.

– Det är unikt att ett datacenter av den här storleken byggs utanför storstadsregionerna, säger Anders Djup. 

Datacentret drivs av solceller på taket och har en kapacitet på över 5 000 servrar. Invigning i februari.

– En annan intressant nyhet som jag gärna lyfter fram är coworking, säger Anders Djup. Det är något som hittills inte funnits i Lidköping. Bahnhof cowork heter Skövdeföretaget som nu även etablerar sig i Lidköping. I mars räknar man med att ta emot sina första kunder.

Cowork är öppet dygnet runt. Här kan man hyra en plats i eget rum eller i ett kontorslandskap. Hyresgästerna har tillgång till allt, exempelvis internet, skrivare, kaffemaskin, möbler och en härlig kreativ miljö som skapar nya affärsmöjligheter.

Även företagets lokaler i Skövde ingår om man råkar vara där och behöver ett kontor. 

– Många som jobbar på distans ser det här som en bra lösning. Det här är en ny samlingspunkt för Lidköpings företagare som ligger centralt 50 meter från Resecentrum, säger Anders Djup.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email