Den här sidan är en annons

Carl Danielson är vice vd på Senäte och även brorson till vd Jonas Danielson, till höger i bild – således fjärde generationen som jobbar i företaget. I Bakgrunden ses fastigheten Bellona som ligger vid Nya stadens Torg 6. Detta gårdshus från mitten av 1800-talet ska Senäte bygga om invändigt så att det kommer att rymma sju lägenheter. (Foto: Rosie Alm)

Fastighetsförvaltning med både hjärta och hjärna

Senäte Fastigheter har rötter långt tillbaka i tiden, närmare bestämt då grundaren Erik Danielson, född 1888 i Västerbotten, på 30-talet köpte Senäte gård på Kållandsö i Vänern. Sedan var fastighetsförvärvandet i gång.

I dag är det tredje och fjärde generationen Danielson som äger och driver företaget. Jonas Danielson är vd: 

– Vi är ett genuint familjeföretag och ska fortsätta att vara det. Ägandet är långsiktigt och vår vision är att erbjuda ett tryggt boende för hela livet, där man har närhet till sin hyresvärd. 

Jonas Danielson framhåller gärna företagets ambitioner när det gäller miljö och hållbarhet samt vikten av att vara en del i samhällsbyggandet –  inte minst socialt där Senäte bland annat sponsrar lokala föreningar som stöttar ungdomar. Företaget använder dessutom årligen cirka två procent av vinsten som stöd till ett antal hjälporganisationer.

Kanariefågeln är ett större bygg­projekt som ligger centralt bakom Wennerbergskolan. Det blir två hus mellan de befintliga som också ägs av Senäte. Totalt 22 lägenheter.

Senäte har flera byggprojekt i gång i Lidköping. Först ut är kvarteret Skatan på Solhagsvägen med gångavstånd till centrum. Här äger företaget tomtmark med ett befintligt flerbostadshus.

– Det nya huset vi bygger är ett loftgångshus som kommer att rymma 29 lägenheter, berättar Jonas Danielson. Lägenheterna har tvättmaskin, torktumlare, och diskmaskin. Dessutom blir det stora balkonger – vissa har till och med två balkonger. Det här huset liksom alla våra nya hus bygger vi energisnålt. På Solhagsvägen blir det fjärrvärme och solceller på taket. Beräknad inflyttning i januari om ett år.

Kvarteret Skatan på Solhagsvägen byggs med loftgångar. Det blir 29 välutrustade lägenheter med balkonger, fjärrvärme och solceller på taket.

Ett annat större byggprojekt är Kanariefågeln som ligger centralt bakom Wennerbergskolan där Senäte sedan tidigare äger och förvaltar fyra bostadshus som ligger i en fyrkant med en stor gräsyta mellan.

– Här kommer vi att bygga två hus mellan de befintliga, säger Jonas Danielson. I och med förtätningen blir utemiljön mindre, men vi kommer att lägga ner mycket arbete på att den ska bli så attraktiv som möjligt. De nya husen byggs i tre våningar med totalt 22 lägenheter där alla har balkong eller uteplats. Samtidigt gör vi vissa renoveringar i de äldre husen. Start nu i februari och klart hösten 2023. 

Bakom Senätes huvudkontor på Nya Stadens Torg 6, i fastigheten Bellona, finns ett gårdshus från mitten av 1800-talet. Det kommer nu att byggas om och får därmed sju lägenheter – sex tvåor och en etta.

– Ja det blir en rejäl ombyggnad invändigt, men vi behåller fasaden i stort sett intakt, säger Jonas Danielson. Det är ett mycket speciellt hus som vi är rädda om.

Lidköpingsborna klagar ibland på att man aldrig ser vatten någonstans, fast staden ligger vid vatten. Men det kan bli ändring på det i framtiden.

– Ja det handlar om stadsutvecklingsprojektet Hamnstaden, berättar Jonas Danielson. Vi har arbetat i många år med detta projekt tillsammans med kommunen och fyra andra bygg- och bostadsföretag. Genom att bebygga centralt belägen industrimark intill småbåtshamnen i en första etapp kan ett sjönära boende skapas med olika typer av bostäder. Men det är en lång väg att gå innan detta kan bli verklighet. En förutsättning är bland annat att reningsverket som ligger här kan flyttas till ett nytt ställe.

Stadsutvecklingsprojektet Hamn­staden kan bidra till att Lidköping vänder ansiktet mot vattnet.

Fakta om Senäte

• 149 fastigheter.
• 2 211 lägenheter samt 74 under uppförande.
• 127 lokaler (utom källarlokaler).
• Ca 150 000 kvm bostäder.
• Ca 40 000 kvm lokaler.

Lidköping
• 31 fastigheter.
• 490 lägenheter samt 58 bostäder under uppförande.
• 31 lokaler (utom källarlokaler).
• 33 000 kvm bostäder.
• 12 000 kvm lokaler.

Förutom Lidköping är Senäte verk­samma i Skara, Falköping, Köping, Degerfors, Gävle och Grästorp.

Antal anställda: 34 st (varav 15 i Lidköping).

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email